Luft til luft varmepumper er billige og miljøvenlige
En luft til luft varmepumpe er et billigt og miljøvenligt alternativ til eksempelvis sommerhuse eller mindre helårshuse, som opvarmes med el. Med en luft til luft varmepumpe kan du spare mange penge med en lav investering. En god luft til luft varmepumpe ligger prismæssigt fra cirka 13.000 kr. inkl. montering, og du vil kunne spare minimum 50% på din varmeregning. Det er altså en investering, som er tjent hjem inden for få år! Vær opmærksom på, at en luft til luft varmepumpe kun kan lave varme og ikke varmt brugsvand.
Billige luft til luft varmepumper er dyre!
Det kan være fristende at købe en billig luft til luft varmepumpe til få tusinde kroner, men det kan blive en dyr og træls fornøjelse! Pris og kvalitet hænger sammen, og sådan forholder det sig absolut også med varmepumper. Ulemperne ved billige luft til luft varmepumper er mange, og de tæller blandt andet lav effektivitet, støj, kort levetid, ingen fjernstyring/programmering osv. osv.
Få gratis og uforpligtende tilbud på varmepumpe, klik herKvalitet betaler sig!
Du vil slippe for ovenstående ulemper, hvis du vælger en luft til luft varmepumpe i god kvalitet. En kvalitets luft til luft varmepumpe vil spare dig for mange penge, og du vil have glæde af den og dens lækre funktioner i mange år. Af kvalitets luft til luft varmepumper kan bl.a. nævnes Vaillant, Panasonic, Mitsubishi, Toshiba og Bosch. Neden for har jeg listet de mange fordele ved at vælge en kvalitets luft til luft varmepumpe.
Effektivitet
Kvalitets luft til luft varmepumper er, modsat de billige, bygget til det danske klima og dermed meget mere effektive. Kvalitets pumperne varmer udmærket helt ned til cirka -20 grader, men det gør de billige slet ikke. Det danske klima er meget anderledes, end det klima hvor de billige varmepumper er produceret, og derfor giver det problemer. Køber du en billig luft til luft varmepumpe, vil den, som sagt, ikke varme nok ved høje minusgrader, og du vil måske blive nødsaget til at tænde for elvarmen, hvilket koster på elregningen.
En nem og hurtig måde at kontrollere en varmepumpes effektivitet er ved at kigge på SCOP tallet (kan også hedde COP, årsvirkningsgrad eller normeffekt). SCOP fortæller, hvor meget varme pumpen leverer, i forhold til hvor meget el den bruger. Jo højere SCOP, jo bedre og jo billigere er pumpen i drift. Gode kvalitets luft til luft varmepumper har SCOP fra 4 og op efter. De leverer altså 4 kW varme, for hver 1 kW el de bruger i gennemsnit over hele fyringssæsonen.
Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på varmepumpe
Lyd
Gode kvalitets pumper summer meget mindre end de billige. Dog skal du være opmærksom på, at selv kvalitets pumperne vil summe, og det gælder både indedelen for såvel udedelen. Udedelen vil summe ekstra, når det er koldt, og den går i gang med at afrime. Både af hensyn til dig selv og din nabo, bør du derfor altid tænke over placeringen af pumpen. Placér udedelen mindst 10 meter fra skel, og placér den aldrig tæt på terrassen eller soveværelsesvinduet.
Lyden fra indedelen fra gode kvalitets pumper kan høres, men den er så lav, at den ikke er generende. Det kan sammenlignes lidt med en kvalitets opvaskemaskine, hvor man kan ane lyden, uden den generer.
OBS: Er der mulighed for det, så få varmepumpen demonstreret i brug inden køb. På den måde kan du danne dig et indtryk af, hvor meget eller hvor lidt den summer.
Levetid
En luft til luft varmepumpe i god kvalitet har en levetid på cirka 10 år. For at sikre varmepumpen en lang levetid skal du blot rengøre pumpens filter én gang om året. Når filteret er rengjort, er pumpen klar til et år mere! Læs dog i brugermanualen, om du bør foretage dig andre foranstaltninger.
Flere og flere af kvalitets pumperne fås også med det såkaldte softstart eller variabel hastighed. Softstart betyder, at kompressoren starter blødt op. Variabel hastighed betyder, at kompressoren mere eller mindre kører konstant, med en hastighed der er styret af behovet for varme. Begge dele giver mindre slid, og forlænger dermed pumpens levetid.
Lækre egenskaber
Udover ovenstående fordele vil de fleste kvalitets luft til luft varmepumper også have følgende lækre egenskaber, som gør hverdagen en anelse mere behagelig!
- Luftfilter – du kan altid være sikker på, at luften, som blæses ind i dit hus, er ren og frisk. Pumperne har et filter, som filtrerer støv, vira og bakterier fra. Luftfilteret kan også fungere modsat, så det filtrerer og afrimer luften inde i huset, hvorved vira, fugt og skimmel fjernes på en effektiv måde.
- Fjernstyring eller programmering – ved hjælp af fjernstyring (via telefonen eller internettet) eller programmering, kan du tænde eller sætte temperaturen op, så sommerhuset er lunt og lækkert til du ankommer.
- Vedligeholdelsesvarme – pumpen blæser luft med temperatur på cirka 10 grader, hvilket er en ekstrem energibesparende måde at holde sommerhuset frostsikret om vinteren, når du ikke selv er i huset.
- Indedelen – kvalitets pumper sender altid den opvarmede luft ned mod gulvet, hvilket giver større udnyttelse af varmen, da varm luft stiger til vejrs. Den ideelle placering for indedelen er minimum 1 ½ meter oppe på væggen, for at undgå at støv bliver hvirvlet op.
- Aircondition – Visse luft til luft varmepumper kan også benyttes som aircondition om sommeren, men du skal være opmærksom på, at det koster lidt på elregningen.
OBS: Ikke alle pumper har ovenstående funktioner, så rådfør dig med installatøren inden køb.
Indhent tilbud
Det er altid en rigtig god ide at indhente tilbud. Udover at du finder den bedste pris, så får du også flere mærker at vælge i mellem. Oftest vælger en installatør kun at arbejde med ét mærke/én producent, så vælger du denne installatør, vælger du automatisk også hans foretrukne mærke.
Vil du have den bedste pris og flere mærker at vælge i mellem, så indhent eksempelvis 3 tilbud. HUSK, at det er gratis og uforpligtende, med mindre at installatøren skal ud på din bopæl, så kan det i visse tilfælde koste penge.
Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på varmepumpe
Hvordan virker den?
En varmepumpe består af en udedel, som monteres på ydersiden af huset og en indedel, som monteres på indervæggen i huset. Udedelen trækker varmen ud af luften uden for huset, hvorefter luften suges igennem indedelen og opvarmes yderligere, inden den blæses ind i huset.
Indedelen er oftest monteret i det største rum i huset, og du skal være opmærksom på, at den varme luft kan have svært ved at fordele sig til de øvrige rum. Netop varmefordelingen er en af ulemperne ved en luft til luft varmepumpe, hvis du har flere rum i huset, som skal varmes op. Nogen vælger at sætte blæsere op for at fordele varmen, hvilket fungerer tilfredsstillende, men det vil koste på elregningen.
Det er muligt at tilkøbe flere indedele for bedre varmespredning, men oftest er den bedste løsning at have to luft til luft varmepumper.
OBS: Selv om at det kan være fristende selv at give sig i kast med monteringen af en luft til luft varmepumpe, så er det ulovligt! Kontakt derfor altid en autoriseret installatør, som ligeledes vil kunne rådgive dig i størrelsen eller ydelsen af varmepumpen. Varmepumpens størrelse eller ydelse måles i kW, og jo større hus og jo mindre isolering desto større varmepumpe, skal du have. Typisk tager det kun nogle få timer at montere en luft til luft varmepumpe.
Vil du vide meget mere om varmepumper, så klik dig ind på forsiden.