Luft til vand varmepumper kan forbedre din varmeøkonomi

 

En luft til vand varmepumpe er den ideelle løsning til dig, som ønsker en opvarmningsform, der både kan give varme til radiatorer, gulve og brugsvand. En luft til vand varmepumpe i god kvalitet ligger prismæssigt på mellem 70.000 – 100.000 kroner inklusiv opsætning. Der findes flere gode kvalitets luft til vand varmepumper på markedet, hvor der blandt andet kan nævnes mærkerne Bosch, Toshiba, Thermia, Vaillant, Vølund, Danfoss, Metro Therm, Panasonic og Viessmann.

Besparelse

Umiddelbart lyder 70.000 – 100.000 som en dyr investering, men du vil rent faktisk kunne spare omkring 40-50% på din årlige varmeudgift. Denne besparelse er regnet ud efter, at din nuværende opvarmningsform enten er oliefyr, fjernevarme eller naturgas. Varmer du huset op med elvarme, så er besparelsen endnu større.

luft til vand varmepumpe40-50% betyder i kroner og øre, at du under normale omstændigheder vil kunne spare mellem 6.900 og 12.500 kr. årligt ved eksempelvis at skifte dit oliefyr ud med en luft til vand varmepumpe. Besparelsen gør altså, at investeringen er tjent hjem inden for en kort årrække.

Få gratis og uforpligtende tilbud på varmepumpe, klik her

Den store besparelse muliggøres af luft til vand varmepumpens høje virkningsgrad, også kaldet normeffekt, COP eller SCOP, hvilket fortæller, hvor effektiv varmepumpen er. Gode varmepumper har en COP værdi på over 4, hvilket betyder, at for hver kW el, pumpen bruger, producerer den 4 kW varme og varmt vand.

Det skal lige tilføjes, at besparelsen naturligvis afhænger af, om de rette omstændigheder er til stede, som gulvvarme eller store radiatorer. Luft til vand varmepumper fungerer rigtig godt sammen med gulvvarme og store radiatorer. Grunden hertil er, at disse to varmesystemer har en lav fremløbstemperatur, hvilket er ideelt for varmepumpen.

Billig luft til vand varmepumpe, pas på!

Det kan være fristende at købe en billig luft til vand varmepumpe, men tænk dig om en ekstra gang! Billige luft til vand varmepumper har flere ulemper, som hurtigt kan blive fordyrende og irriterende. Du bør derfor ikke tøve med at købe en kvalitets varmepumpe, selv om den er en anelse dyrere. Fordelene ved kvalitets pumper er mange, som du kan læse af nedenstående.

Udover at kvalitets pumper er billigere i drift, så holder de også længere; cirka 20 år kan du forvente, at en god varmepumpe vil holde.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på varmepumpe

Derudover kan du risikere, at en billig luft til vand varmepumpe vil støje, hvilket kan være ganske ulideligt og uholdbart i længden. Gode luft til vand varmepumper vil også sige en lyd, især ved afrimning, men ikke så generende en lyd – dog skal du aldrig placere udedelen ved eksempelvis soveværelsesvinduet eller tæt på terrassen. Ligeledes bør du placere udedelen cirka 10 meter fra skel, så din nabo heller ikke bliver generet af lyden.

En anden ting er, at billige luft til vand varmepumper kan have svært ved at levere varme nok, når det bliver rigtig koldt. Hvis pumpen ikke kan følge med, går den indbyggede el-patron i gang med at supplere med el, hvilket kan blive en dyr fornøjelse. Kvalitets pumper er derimod effektive helt ned til mellem -20 til -25 grader, og der vil dermed kun være brug for el-patronen ganske få gange om året.

Hvordan?

En luft til vand varmepumpe består af en udedel og en indedel. Udedelen, kaldes også for ventilatoren, suger luft ind til indedelen, som omdanner luften til varme.

Udedelen og indedelen bør placeres så tæt på hinanden som muligt og med højst 15-20 meters afstand. Indedelen fylder nogenlunde det samme som et højskab, og det er en relativ simpel proces at koble den til husets vandforsyning.

Vedligehold

Kvalitets luft til vand varmepumper har som sagt en levetid på cirka 20 år, og de kræver stort set ingen vedligehold. Hvis pumpen/anlægget indeholder mere end ét kilo kølemiddel, er det dog lovpligtigt at få foretaget et årligt serviceeftersyn af en installatør. Indeholder pumpen/anlægget under ét kilo kølemiddel, er det stadig en god ide at få foretaget eftersynet, så du er sikker på, at det kører som det skal. Installatøren efterser, om der er lækager, og at anlægget yder sit bedste.

Er anlægget ude af trit, vil installatøren altså kunne spare dig for mange penge, samtidig med at det vil forlænge anlæggets levetid, at det kører, som det skal. Det er muligt at aftale et årligt serviceeftersyn med installatøren, så skal han nok huske det, hvis du skulle have glemt det.

Indhent tilbud

Som ved alle andre større investeringer er det en god ide at indhente tilbud. Ved at indhente tilbud finder du ikke kun den billigste pris, men du får også flere svar på, hvordan din opgave kan løses bedst muligt. Derudover får du oftest også flere mærker at vælge imellem, da de fleste installatører oftest kun arbejder med ét mærke.

Indhent eventuelt 3 tilbud og vær opmærksom på, at tilbuddene er udarbejdet på samme grundlag.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på varmepumpe

Tilbuddet bør indeholde følgende:

  • Varmepumpe
  • Komplet rør-, el- og murerarbejde
  • Komplet opstart og indregulering af varmepumpen
  • Eventuel installation af supplerende radiatorer
  • Eventuel bortskaffelse af oliefyr, gasfyr o.l.

OBS: Det er ulovligt selv at installere en luft til vand varmepumpe. Kontakt derfor altid en autoriseret installatør.

Vil du vide meget mere om varmepumper, så klik dig ind på forsiden.

 

Lej en varmepumpe på abonnement

Som noget ganske nyt er det nu også muligt at leje en luft til vand varmepumpe på abonnement.

Der kan være flere gode grunde til at vælge denne løsning, eksempelvis:

  • Lave etableringsomkostninger
  • Fast og kendt månedlig udgift
  • Kan opsiges, hvis man f.eks. skal flytte